Programma 2 beleidsopgaven

Landbouw

Inleiding

De transitie van de landbouw - die wordt ingegeven door de opgaven voor stikstof, water, biodiversiteit en klimaat - vraagt veel van de boeren in de Drenthe. Het NPLG is vanuit het Rijk gestopt en hier zal nieuw beleid voor in de plaats komen op basis van de wettelijke opgaven. Wij kiezen ook voor een herijking maar blijven wel werken aan een samenhangend plan (voor de deelgebieden) op basis van deze wettelijke opgaven. We hebben daarbij voor de komende jaren een additioneel budget van 270 miljoen euro, die in de volgende begrotingswijziging zal worden verwerkt. Dit budget is gekoppeld aan de ingediende (DPLG) maatregelen voor onder meer de landbouw en de water- en natuuropgaven. Deze zorgen voor de komende jaren ook voor een aanvulling van het budget op onder meer doelen 2.01.03, 2.01.04 en 2.02.03.
 
Wij willen onze boeren faciliteren bij de transitie die zowel het bedrijfseconomische rendement als de kwaliteit van natuur en landschap ten goede komt. Anders gezegd, we zoeken naar een goede balans tussen economie en ecologie. Het programma Toekomstgerichte Landbouw speelt hierop in en wil perspectief blijven bieden voor de boeren in Drenthe die toekomstgericht willen ondernemen. Belangrijke pijler binnen het programma is Duurzaam Boeren Drenthe, waarmee boeren worden beloond voor prestaties om de bedrijfsvoering te verduurzamen door middel van doelsturing met kritische prestatie-indicatoren (kpi’s).  
Met een aantal specifieke uitkeringen vanuit het Rijk zullen wij invulling geven aan het faciliteren van de transitie van de landbouw. Enerzijds gericht op de verdere doorontwikkeling van het instrument en programma over doelsturing en anderzijds op het stimuleren van innovaties.  
Het Europese landbouwbudget voor de periode vanaf 2023 bevat ook voor Drentse boeren een belangrijke bijdrage in de vorm van directe en indirecte inkomenssteun. In 2023 is de nieuwe programmaperiode Nationaal Strategisch Plan/Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gestart. De eerste provinciale openstellingen zullen vanaf 2024 plaatsvinden en doorlopen tot en met 2027.  
Wij werken op noordelijke schaal samen in de gezamenlijke AgroAgenda van Noord-Nederland. Binnen de AgroAgenda zijn ook diverse andere (keten)partijen en onderzoeksinstellingen actief. Met de provincie Groningen wordt gezamenlijk opgetrokken bij de Innovatie Veenkoloniën. Samen met de provincies Groningen en Fryslân werken wij aan de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland. Vanuit de Regiodeal zijn we in twee gebieden actief: Het Drents Plateau, en samen met Groningen in de Veenkoloniën.  

Wat willen we bereiken en wat gaan we doen?

Doelstelling 2.01.01 Werken aan een toekomstgerichte landbouw

We zetten in op samenwerking op Drentse en Noord-Nederlandse schaal op het gebied van landbouw en Agribusiness. Dit doen we onder andere via de Agroagenda en Innovatie Veenkoloniën .
In het kader van landbouwstructuurversterking worden een aantal projecten uitgevoerd.
We ondersteunen minimaal vijf (innovatie)projecten in de tuinbouw, akkerbouw, veehouderij en agribusiness gericht op verduurzaming, versterking van de biodiversiteit en verbetering van de financiële inkomenspositie van de deelnemers.
In Drenthe is het Nationaal Strategisch Plan/Gemeenschappelijk Landbouwbeleid uitgewerkt naar een provinciale verordening; deze draagt bij aan de doelen van Drenthe.

Doelstelling 2.01.02 Bijdrage Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw

De Regiodeal Natuurinclusieve landbouw bestaat uit twee onderdelen: de projecten die op het Drents Plateau worden uitgevoerd en de projecten in de Veenkoloniën, op het gebied van natuurinclusieve landbouw.  

Doelstelling 2.01.03 Reductie van emissies door doelsturing, managementmaatregelen en innovatie

Reductie van emissies realiseren we met doelsturing (kpi-aanpak), onderzoek naar en het stimuleren van managementmaatregelen en innovatie. Onder deze doelstelling richten we het instrumentarium in waarmee we boeren ondersteunen met managementmaatregelen, investeringen en ondersteuning van innovaties.

Doelstelling 2.01.04 Transitie Landelijk gebied

Grond is een instrument om provinciale doelstellingen in het landelijk gebied te kunnen realiseren. Dit is vastgelegd in de nota Grondbeleid en het Grondstrategieplan Landelijk Gebied.
De opgaves in het landelijk gebied zijn de Natuurvisie 2040, het Programma Natuurlijk Platteland (PNP), het programma Natuur en toekomstige doelen. In de paragraaf Grondbeleid van de begroting zijn de doelstellingen verder uitgewerkt.
Voor de financiering van de aankopen beschikken wij over het investeringskrediet grondbezit Landelijk Gebied.
Van belang is dat er middelen beschikbaar zijn voor het overbruggen van waardeverschillen die gaan ontstaan als gevolg van het realiseren van beleidsdoelen. Hiervoor zijn middelen beschikbaar uit onder andere specifieke uitkeringen en aanvullende middelen vanuit het Rijk.

Welke feiten en cijfers zijn er?

Zie voor feiten en cijfers het provinciale Dashboard Landbouw:
https://www.drentheincijfers.nl/natuurenlandbouw/landbouw.php .

Met wie werken we samen?

Wij werken op noordelijke schaal samen in de gezamenlijke AgroAgenda van Noord-Nederland.
Binnen de AgroAgenda zijn ook diverse andere (keten)partijen en onderzoeksinstellingen actief. Met de provincie Groningen wordt gezamenlijk opgetrokken bij de Innovatie Veenkoloniën. Samen met de provincies Groningen en Fryslân werken wij aan de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw Noord
Nederland. Vanuit de Regiodeal zijn we in twee gebieden actief: het Drents Plateau, en samen met
Groningen in de Veenkoloniën.

Wat mag deze beleidsopgave kosten?

2.01 Landbouw

Bestaand beleid 2025

Nieuw beleid 2025

Saldo begroting 2025

Lasten

12.746.426

-49.009

12.697.417

Doelstelling 2.01.01 Werken aan een toekomstgerichte landbouw

12.746.426

-49.009

12.697.417

Baten

-7.754.765

49.009

-7.705.756

Doelstelling 2.01.01 Werken aan een toekomstgerichte landbouw

-7.754.765

49.009

-7.705.756

Saldo

4.991.661

4.991.661

Toelichting nieuw beleid 2025
 

Nieuw beleid 2025

2025

B03. Prolander 2025

Prolander heeft de eigen begroting 2025 opgesteld. Haar doelstellingen zijn het realiseren van Natuurnetwerk Nederland (NNN), de uitvoering van programma Natuur fase 1 en het verbeteren van de landbouwstructuur binnen de provincie Drenthe.

Door middel van deze begrotingswijziging stellen we de benodigde budgetten bij en we stellen deze beschikbaar voor de uitvoering van deze doelstellingen. Voor deze beleidsopgave betekent dit een budgettair neutrale verhoging van zowel de lasten als de baten van € 49.009,--

0

Totaal

Deze pagina is gebouwd op 10/18/2024 11:42:59 met de export van 10/18/2024 11:36:56