Programma 4 beleidsopgaven

Benutten van de economische kansen rondom transities en maatschappelijke opgaven

Inleiding

De grote transities bieden niet alleen uitdagingen, maar ook kansen voor het Drentse bedrijfsleven. We stimuleren bedrijven om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat biedt ons bedrijfsleven nieuwe verdienmodellen en dat levert tegelijk economische en maatschappelijke meerwaarde.
We hebben de ambitie om economische kansen die passen bij Drenthe en de noordelijke RIS3-transities (circulaire economie, energietransitie, transitie van zorg naar gezondheid en digitalisering) en bij ons motto ‘slim en groen met impact’ zoveel mogelijk tot ontwikkeling te laten komen. Drenthe is bij uitstek een proeftuin en toepassingsregio voor innovaties. We zorgen ervoor dat de randvoorwaarden in Drenthe dusdanig op orde zijn, dat het Drentse bedrijfsleven optimaal in staat wordt gesteld kansen te creëren en te verzilveren.   
In het kader van Europese fondsen ontwikkelen we instrumenten (subsidieregelingen) waarmee we de middelen in kunnen zetten om de doelstellingen te realiseren. We werken onder meer aan een brede mkb-regeling en aan regelingen voor kennisontwikkeling en voor het omzetten van kennis in commerciële producten of diensten (valorisatie).
Uiteraard heeft ook de provincie mogelijkheden om initiatieven zelf financieel te ondersteunen. Bij Europese en nationale programma’s is cofinanciering vanuit regionale overheden veelal een vereiste.

Wat willen we bereiken en wat gaan we doen?

Doelstelling 4.04.01 Bijdragen aan en verder helpen van economische kansen vanuit de markt

We willen bijdragen aan nieuwe economische kansen vanuit de markt en deze verder helpen. Dit doen we zowel via projecten als via het systeem van hubs en kennisinstellingen.  
Bedrijven en partijen met nieuwe economische kansen en innovatieve ideeën helpen we o.a. met subsidies en kennis. We ondersteunen bedrijven en andere partners bij het ontwikkelen van projecten en het leggen van verbindingen met bijvoorbeeld kennisinstellingen en andere relevante partijen. Bijvoorbeeld door innovatieve bedrijven te koppelen aan vraagstukken vanuit defensie.
Ook stimuleren en ondersteunen we de (door)ontwikkeling van kennis- en innovatie-ecosystemen, zodat een optimale ondersteuningsstructuur ontstaat voor bedrijven om kansen te benutten. Bijvoorbeeld door het faciliteren van zogenoemde hubs en andere intermediaire organisaties.
We stimuleren Drentse bedrijven, projecten en initiatieven om vooral in het Noorden samen te werken door individuele ideeën en projecten te koppelen, en verbindingen en contacten te leggen. Dit doen we bijvoorbeeld door bedrijven te stimuleren zich aan te sluiten bij een noordelijk innovatiecluster of ondernemersnetwerk, en door te helpen bij het (verder) ontwikkelen van talent in de regio. Dit moet leiden tot (de verdere ontwikkeling van) regionale ecosystemen.
Daarnaast besteden we aandacht aan (boven-)regionale ecosystemen. Alleen door hechte en hoogwaardige ecosystemen te creëren, slagen we erin de noodzakelijke kruisbestuivingen en verbindingen over sectorgrenzen heen te realiseren, die nodig zijn voor het benutten van nieuwe kansen.

Doelstelling 4.04.02 Inspireren en verleiden om kansen rondom de transities en Drentse opgaves te pakken

We willen dat er in Noord-Nederland baanbrekende nieuwe innovaties en economische activiteiten ontstaan. De ambitie is om ons op Europees niveau te onderscheiden.  
We inspireren en verleiden bedrijven en partijen om economische kansen te pakken gekoppeld aan maatschappelijke opgaven en transities.
Dit doen we met name door:

  • Op te treden als launching customer door zelf op te treden als eerste klant (van innovatieve producten en diensten);
  • Mede te investeren in innovatie- en onderzoeksprogramma’s en het creëren van testomgevingen;
  • Het (mede) organiseren van informatie- en netwerkbijeenkomsten/platformen waar bedrijven kennis en ervaringen kunnen delen en samenwerkingsmogelijkheden kunnen verkennen;
  • Voorbeelden van initiatieven waar bedrijven samenwerken aan projecten voor het voetlicht te brengen.

Doelstelling 4.04.03 Werken aan sociaal-economisch perspectief

In heel Drenthe hebben bedrijven te maken met grote veranderingen. Schaarste aan medewerkers, energie en grondstoffen, toegenomen kosten, maar ook wet- en regelgeving die op onderdelen steeds stringenter wordt, hebben gevolgen voor de verdienmodellen van huidige en nieuwe ondernemingen. In zijn algemeenheid geldt dit voor heel Drenthe, maar in het bijzonder voor het landelijk gebied. Gezien de grote opgaven daar, is extra aandacht nodig voor het sociaal-economisch perspectief. Hoe kunnen mkb- (waaronder agrarische) bedrijven in het landelijk gebied zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zo gezamenlijk een gezonde basis blijven vormen voor de sociaaleconomische structuur in hun omgeving? We gaan na hoe we als provincie hierbij kunnen ondersteunen, waarbij we willen aansluiten op de verschillende initiatieven in de samenleving.

Welke feiten en cijfers zijn er?

Indicator:

Drentse positie op de RIS ranglijst

De RIS is de Regional Innovation Scoreboard van de Europese Commissie, een lijst die het innovatievermogen van regio’s in Europa vergelijkt (250 regio’s in totaal). De huidige innovatiepositie (plek 99 in 2023, stijging van 23 plaatsen t.o.v. 2021) betekent dat er nog ruimte is voor verbetering.
Ten opzichte van de overige Nederlandse provincies is Drenthe voorlaatste, net boven Fryslân. Bron: Europese Commisie, Regional Innovation Scoreboard 2023.

Met wie werken we samen?

Voor deze opgave werken we veel samen met de provincies Groningen, Fryslân en Overijssel, met de Drentse gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden en met kennisinstellingen.

Wat mag deze beleidsopgave kosten?

4.04 Benutten van de economische kansen rondom transities en maatschappelijke opgaven

Bestaand beleid 2025

Nieuw beleid 2025

Saldo begroting 2025

Lasten

5.274.994

-2.928.808

2.346.186

Doelstelling 4.04.01 Bijdragen aan en verder helpen van economische kansen vanuit de markt

4.996.235

-3.030.049

1.966.186

Doelstelling 4.04.02 Inspireren en verleiden om kansen rondom de transities en Drentse opgaves te pakken

278.759

1.241

280.000

Doelstelling 4.04.03 Werken aan sociaal-economisch perspectief

100.000

100.000

Baten

-73.469

-73.469

Doelstelling 4.04.02 Inspireren en verleiden om kansen rondom de transities en Drentse opgaves te pakken

-73.469

-73.469

Saldo

5.201.525

-2.928.808

2.272.717

Toelichting nieuw beleid 2025

Nieuw beleid 2025

2025

4.07 Regionale Economie

Het economische beleid met ingang van 2025 is beschreven in de nieuwe Economische Koers Drenthe. In deze beleidsnota staan de maatregelen beschreven die het provinciaal bestuur van Drenthe de komende jaren neemt met het oog op een vitale en toekomstbestendige economie, met voldoende passende banen, ruimte om te ondernemen en proeftuinen waar innovaties worden ontwikkeld en maatschappelijke uitdagingen een oplossing vinden. Daarbij gaat het om een Drentse economie die niet alleen welvaart brengt, maar ook bijdraagt aan het welzijn van de inwoners en hun leefomgeving. Benutten van de economische kansen rondom transities en maatschappelijke opgaven blijft een speerpunt van het Drentse economische beleid. Voor de concrete maatregelen verwijzen wij naar de nieuwe Economische Koers Drenthe.

-2.928.808

Totaal

-2.928.808

Deze pagina is gebouwd op 10/18/2024 11:42:59 met de export van 10/18/2024 11:36:56